Jak suszyć miętę, melisę i inne zioła na własny użytek? To proste! Zaczniesz od majeranku czy szałwii?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Zbieraj zioła w słoneczny dzień, po ustąpieniu rosy, najlepiej w godzinach rannych. Zbieraj tylko zdrowe, bez skaz liście i pędy. Nie susz ziół po deszczu.
Zbieraj zioła w słoneczny dzień, po ustąpieniu rosy, najlepiej w godzinach rannych. Zbieraj tylko zdrowe, bez skaz liście i pędy. Nie susz ziół po deszczu. pixabay.com/silviarita
Zaczął się sezon na zbieranie świeżych ziół. Aromatyczne rośliny nadają naszym potrawom niepowtarzalny smak i zapach, można zrobić z nich napar, np. z mięty albo melisy. Suszenie ziół to świetny sposób na ich konserwację. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem i aromatem przez cały rok, dodając je do herbat, napojów, sosów, marynat, a nawet do domowych kosmetyków. W tym artykule pokażemy, jak w prosty sposób ususzyć miętę, melisę i inne zioła na własny użytek.

Spis treści

- Szybko złapałam zamiłowanie do zielarstwa, gdy przeniosłam się z Warszawy na Podlasie - opowiada znajoma. - Okazało się, że to bardzo przydatne zajęcie, a co najważniesze - skuteczne. Wspomagam tak całą rodzinę w różnych dolegliwościach - relacjonuje podczas krótkiego przypadkowego spotkania. Zwróciła w ten sposób moją uwagę na zagadnienie zielarstwa.

Dostęp do ziół jest dość powszechnym, można zacząć od tych dobrze znanych i uprawianych na balkonie albo działce, typu mięta, melisa, tymianek, majeranek - popularne rośliny przyprawowe. Pierwszy raz miętę suszyłam ubiegłego lata, w lipcu i sierpniu. Ścinałam kolejne łodygi mięty, następnie suszyłam na słońcu, co było błędem. Jak prawidłowo suszyć zioła? O tym poniżej.

Jak suszyć zioła? Są 3 sposoby

Istnieje kilka metod suszenia ziół, a najlepsza z nich zależy od rodzaju ziół i dostępnego miejsca, które możemy na to poświęcić.

Pierwsze ważna wskazówka pochodzi z Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego: „suszenie ziół musi być szybkie i sprawne; ususzonych ziół nie wolno przetrzymywać zbyt długo w miejscach suszenia, gdyż osiada na nich kurz i tracą one na wartości”.

Kolejne dwie z tego samego źródła mówią o tym, że nie powinno się rozdrabniać ziół. Dlaczego? Powoduje to rozkład wartościowych substancji. Kolejna ważna podpowiedź z ODR:

„zioła należy suszyć w miejscach zacienionych, zadaszonych i przewiewnych; w czasie suszenia temperatura nie powinna przekroczyć 35 st. ze względu na ulatnianie się zawartych w ziołach olejków lotnych”.

Suszenie ziół na powietrzu możemy prowadzić w pęczkach labo na płasko. Zioła o łodygach, takie jak bazylia, mięta czy oregano, można związać w małe pęczki i powiesić w przewiewnym, zacienionym miejscu. Należy je regularnie odwracać, aby wysychały równomiernie.

Z kolei liście delikatnych ziół, takich jak melisa czy szałwia, można rozłożyć na czystej bawełnianej ściereczce lub papierze do pieczenia i suszyć w przewiewnym, zacienionym miejscu. Należy je regularnie przewracać.

Nie martw się, jeśli nie masz możliwości suszenia roślin na powietrzu. Być może najlepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie suszarka do ziół. To szybki i wygodny sposób suszenia ziół. Należy ustawić odpowiednią temperaturę i suszyć zioła do momentu, aż staną się kruche.

Bez specjalnej suszarki także poradzisz sobie przez suszenie w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 50°C i rozłóż zioła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone, aby umożliwić ucieczkę wilgoci. Susz zioła do momentu, aż staną się kruche.

Temperatura suszenia powinna być dostosowana do gatunku. Polski Związek Działkowców Okręg Pomorski wyjaśnia:

„Rośliny zawierające olejki eteryczne, czyli zioła, suszymy w temperaturze 30-35°C. Rośliny zawierające substancje alkaidowe np.: czarnuszka, sasanka lub mak, suszymy w temperaturze 40-55°C. Rośliny zawierające substancje kardenolidowe np.: naparstnica purpurowa i wełnista, miłek wiosenny i konwalia majowa suszymy w 30°C lub w 100°C przez godzinę czasu”.

Jakie rośliny suszyć w maju?

Najpopularniejsze zioła do suszenia w maju to np.:

  • bazylia
  • melisa
  • mięta
  • oregano
  • rozmaryn
  • szałwia
  • tymianek

Kiedy zbierać zioła do suszenia?

Zioła zbieraj w czasie słonecznej, bezdeszczowej pogody, najlepiej późnym rankiem, po obeschnięciu porannej rosy. Jeśli jest na nich piasek i drobne owady, możesz je delikatnie opłukać i suszyć na papierowym ręczniku lub bawełnianej ściereczce. Do suszenia używaj tylko zdrowych, bez skaz liści i pędów. Usuń przed suszeniem duże kwiaty i grube łodygi.

Lato i wczesna jesień:

  • melisa
  • mięta
  • dziurawiec
  • tymianek
  • lawenda
  • rumianek
  • nagietek
  • majeranek
  • bazylia
  • koper
  • pietruszka

Kiedy zbierać poszczególne części roślin?

  • młode listki przed okresem kwitnienia, najpóźniej w czasie kwitnienia.
  • kwiaty, gdy są w pełni rozkwitu.
  • pędy przed kwitnieniem.
  • korzenie jesienią lub wiosną.

Dlaczego ziół lepiej nie suszyć na słońcu?

Jak wspomniałam na początku, pierwsze suszenie mięty zrobiłam na słońcu i było to błędem. Nie zaleca się suszenia ziół na słońcu z kilku powodów:

  • Stracą kolor. Silne światło słoneczne może powodować blaknięcie i żółknięcie liści ziół, co może oznaczać utratę cennych olejków eterycznych i substancji czynnych.
  • Mogą stracić smak i aromat. Dlaczego tak się dzieje? Słońce może przyspieszyć rozkład związków odpowiedzialnych za smak i aromat ziół, sprawiając, że stają się gorzkie lub bez smaku.
  • Promienie UV zawarte w świetle słonecznym mogą niszczyć witaminy i minerały zawarte w ziołach, zmniejszając ich wartość odżywczą.

Zielarka kojarzy się np. z babką z serialu Ranczo. Jednak to nie tylko tajemna wiedza, wręcz przeciwnie - dogłębnie zbadana i szeroko opisana. Zioła mają szerokie zastosowanie w medycynie, kosmetologii, produkcji żywności, np. herbat funkcjonalnych (np. na trawienie, stres, dobry sen).

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niezdana matura to nie koniec świata. Sprawdź kiedy poprawka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.