Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka. Wypróbuj prosty, sprawdzony przepis na wyśmienitą tartę z rabarbarem

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Tarta z rabarbarem i bezą to pyszne ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem
Tarta z rabarbarem i bezą to pyszne ciasto, które zachwyca wyglądem i smakiem Jaromir Klein
Delikatne, kruche ciasto, słodki rabarbar i pyszna beza to idealne połączenie na deser. Tarta z rabarbarem i bezą z mojego przepisu to mój ulubiony, sezonowy wypiek. Żadne inne ciasto z rabarbarem go nie przebije! Polecam ci zachwycającą tartę, które obłędnie smakuje i pięknie wygląda.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszną tartę z rabarbarem i bezą. Bardzo lubię różnego typu ciasta z rabarbarem, ale ten wypiek jest zdecydowanie moim ulubionym. To delikatne kruche ciasto, słodka, lekko kwaskowata masa rabarbarowa i pyszna, chrupiąca beza. Tarta z rabarbarem i bezą nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda. Zawsze robi ogromne wrażenie na moich gościach i chyba nie muszę dodawać, że znika do ostatniego okruszka. Przygotowanie tarty składa się z trzech, prostych etapów. Najpierw robimy kruche ciasto, potem masę z rabarbarem, a na koniec bezę. Wszystko pieczemy już razem. Trzy etapy mogą się wydawać trudne, ale zapewniam cię, że tak nie jest. Na pewno sobie z nimi poradzisz. Przygotowanie tarty z rabarbarem i bezą to czysta przyjemność, nie wspominając już o jej jedzeniu.

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą – prosty, sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Porcja: forma do tarty o średnicy 26 cm

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • kostka zimnego masła,

  • 4 jajka,

  • 4 łyżki cukru,

  • szczypta soli,

  • 0,5 kg rabarbaru,

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 5 łyżek konfitury rabarbarowej lub truskawkowej.

Jak zrobić tartę z rabarbarem i bezą?

  1. Najpierw oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka będą nam potrzebne do zrobienia kruchego ciasta, a białka do bezy.

  2. Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną, dodałam pokrojone zimne masło i zaczęłam „mieszać” nożem. Następnie dodałam żółtka, łyżkę cukru i szczyptę soli. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.

  3. Przygotowałam rabarbar do tarty. Pokroiłam go na małe kawałki, wrzuciłam do miski, dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej, konfiturę i wymieszałam całość.

  4. Z lodówki wyjęłam ciasto, wylepiłam nim formę do tarty, ponakłuwałam widelcem i piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  5. W naczyniu miksera umieściłam białka i zaczęłam je ubijać na pianę. Stopniowo dodawałam resztę cukru. Pod koniec dodałam resztę mąki ziemniaczanej. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

  6. Na podpieczony spód wyłożyłam masą rabarbarową, a na to pianę z białek.

  7. Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam 20 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 60 stopni i trzymałam tartę w piekarniku kolejne 20 minut aż beza się wysuszyła.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.