Polscy studenci z główną nagrodą w międzynarodowym konkursie! Ich projekt robi wrażenie

Magdalena Konczal
Magdalena Konczal
Zaprojektowali osiedle przyszłości i zdobyli I miejsce w konkursie.
Zaprojektowali osiedle przyszłości i zdobyli I miejsce w konkursie. pixabay/ FB PWr
Studenci z Politechniki Wrocławskiej mogą pochwalić się niezwykłym osiągnięciem. Ich projekt osiedla przyszłości zdobył główną nagrodę w międzynarodowym konkursie Intuiture2075. Zadaniem uczestników było przygotowanie koncepcji samowystarczalnego osiedla, jakie mogłoby istnieć w 2075 roku.

Spis treści

Polscy studenci z prestiżowym osiągnięciem. Mieli sporą konkurencję

W konkursie wzięli udział studenci z ponad 30 uniwersytetów z jedenastu krajów. Głównym zadaniem było zaprojektowanie samowystarczalnego osiedla na 150 jednostek mieszkaniowych, które mogłoby istnieć w 2075 r. – poinformował Michał Ciepielski z biura prasowego PWr. Uczestnicy musieli także przewidzieć jego stopniową ewolucję, dostosowując osiedle do bezustannie zmieniających się potrzeb użytkowników, promować integrację sąsiedzką i rozwój technologii.

Najlepiej z tym zadaniem poradzili sobie Maja Stankowska, Klaudia Ryś i Mateusz Baranowski z Wydziału Architektury PWr, którzy swoją koncepcję przygotowali pod opieką dr inż. arch. Anny Miśniakiewicz. Ich projekt powstał w ramach kursu „Architecture Design – Environmentally Friendly Dwelling Architecture” na studiach magisterskich.

Osiedle przyszłości zaprojektowane przez polskich studentów

– Naszym celem było zapewnienie różnorodnych, elastycznych, dostępnych oraz przystępnych cenowo przestrzeni. Zdecydowaliśmy się również na zdefiniowanie potencjalnego odbiorcy osiedla i określenie jego najważniejszych potrzeb, takich jak: poczucie bezpieczeństwa i prywatności, edukacja i integracja międzysąsiedzka oraz silny nacisk na tzw. „well being” i zdrowie psychiczne – wyjaśniła Maja Stankowska.

Studenci swoją koncepcję rozszerzyli o rewitalizację historycznego obiektu – stodoły – znajdującego się na działce w Rędzinie, jednym z wrocławskich osiedli oraz o zaprojektowanie usług, miejsc pracy i rekreacji. W założeniu wszystkie konstrukcje miałyby zostać wykonane z niskoemisyjnych materiałów budowlanych.

W ocenie Mateusza Baranowskiego największym wyzwaniem było pogodzenie wielu na pozór sprzecznych idei.

– Zależało nam na połączeniu tradycji z nowoczesnością. Stworzeniu poczucia przynależności do danej grupy społecznej z jednoczesnym zapewnieniem prywatności i wykorzystaniu rozwiązań ekologicznych, ale przy tym komfortowych i funkcjonalnych – tłumaczył.

Ostateczna koncepcja zakłada podzielenie osiedla na trzy strefy, zawierające: jednostki mieszkalne uzupełnione o pokoje hostelowe (coliving), domy szeregowe (cohousing) oraz wolnostojące domy jednorodzinne. Dodatkowo na terenie zlokalizowano trzy centra usługowe o różnej funkcji: komercyjnej, edukacyjnej i rolno-hodowlanej, w których znajdują się m.in. strefy co-workingowe, dom kultury, sady, farmy wertykalne i uprawy permakulturowe.

Za zdobycie I miejsca zespół z Politechniki Wrocławskiej otrzymał nagrodę pieniężną w wysokości 1 tys. euro.

Źródło:

od 7 lat
Wideo

Tadeusz Płużański - Dlaczego warto pielęgnować pamięć o wyklętych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na strefaedukacji.pl Strefa Edukacji