Opinie uczniów o maturze z angielskiego 2023. Jak poradzili sobie maturzyści? „Ale to było łatwe”, „Jak egzamin ósmoklasisty”. Mamy arkusz

Magdalena Konczal
Magdalena Konczal
Wideo
od 16 lat
Matura z języka angielskiego na poziomie podstawowym, zarówno w formule 2015, jak i 2023 rozpoczęła się o godz. 9.00, a zakończyła o godz. 11.00. Uczniowie na rozwiązanie zadań mieli 120 minut, ale niektórzy decydowali się na zakończenie egzaminu wcześniej. Pojawiają się opinie zdających po maturze z angielskiego. Maturzyści ten egzamin oceniają jako łatwy. Mamy już arkusz CKE. Na bieżąco pojawiają się też proponowane odpowiedzi do zadań.

Spis treści

Matura z angielskiego 2023, poziom podstawowy. Arkusz CKE i odpowiedzi

Arkusze CKE zostały opublikowane po godzinie 14. W zależności od formuły matury, odpowiednie arkusze i proponowane odpowiedzi (pojawiają się na bieżąco) znajdziesz poniżej:

Język angielski – poziom podstawowy. Arkusz i odpowiedzi do matury w formule 2023

Matura z języka polskiego 2023 po gimnazjum, poziom podstawowy. Arkusz CKE i odpowiedzi

Opinie uczniów po maturze z angielskiego 2023. „Łatwiutko poszło”

Matura z języka angielskiego uważana jest za jeden z prostszych egzaminów. Z relacji uczniów wynika, że nie inaczej było tym razem.

Matura z angielskiego. Arkusz i odpowiedzi znajdziesz tutaj. Sprawdź, kiedy je opublikujemy.

Matura 2023: Język angielski poziom podstawowy zakończony. T...

Maturzyści zaznaczają, że zadania okazały się naprawdę przystępne, a egzamin poszedł im bardzo dobrze.

Niecała godzinka na podstawie, slaynęłam łatwiutko poszło.

Ale to łatwe było...

Podejrzanie łatwe

Uczniowie zaznaczali, że czasu na rozwiązanie matury mieli aż zanadto:

Gdyby nie to, że listening trwał 20 minut, to bym wyszła już dawno

Czas: 55 minut

„To był najprostszy egzamin, jaki pisałam” – podsumowała jedna z maturzystek.

Matura 2023 okiem eksperta

O komentarz na temat matury podstawowej z języka angielskiego poprosiliśmy Aleksandrę Snuzik, Academic Manager Tutlo4Kids & Tutlo4Teens (Główny Metodyk Tutlo4Kids & Tutlo4Teens). Jak zaznaczyła ekspertka, wbrew pozorom egzamin nie należał do najłatwiejszych.

– Arkusz był obiektywnie trudniejszy od zeszłorocznego. Niemniej - mogło być trudniej: CKE nie zdecydowało się na zadania otwarte m.in. z gramatykalizacji czy w części poświęconej słuchaniu. – zaznacza Aleksandra Snuzik. – Pojawiło się wiele zadań otwartych, z których można było uzyskać aż 22 punkty (czyli ok. 37% wszystkich punktów do zdobycia), analogicznie jak w przypadku arkusza diagnostycznego CKE z grudnia 2022 r. Dla porównania - na zeszłorocznej maturze było to jedynie 10 punktów (było tylko jedno zadanie otwarte - wypowiedź pisemna). Zadania otwarte są zdecydowanie trudniejsze niż zamknięte i jak pokazują sprawozdania CKE - charakteryzują się niższym stopniem wykonalności.

Ekspertka dodaje jednak, że maturzysta, który sumiennie pracował, mógł zdobyć bardzo dobry wynik na egzaminie.

– Tu nasuwa się ważny wniosek: warto rozwiązywać również arkusze diagnostyczne CKE. Ten z grudnia 2022 r. był dobrym wskaźnikiem dla maturzystów - doskonale pokazał, czego mogą się spodziewać – podsumowuje Aleksandra Snuzik.

Co było na maturze z angielskiego w tym roku?

Szczegółowe zadania poznamy, gdy pojawi się arkusz CKE, a więc około godz. 14.00. Tymczasem maturzyści zdradzają, z jaką formą pisemną musieli zmierzyć się na egzaminie. Z relacji maturzystów wynika, że był to e-mail. Uczeń musiał wcielić się w rolę osoby, która wygrała konkurs fotograficzny dla młodzieży. Tak to wyglądało w formule 2015.

Trwa głosowanie...

Jak Ci poszła matura z języka angielskiego?

Wygrałeś konkurs fotograficzny, opisz koledze, jak wyglądało rozdanie nagród, jak wyglądało twoje zdjęcie i zachęć go do wzięcia udziału w przyszłym roku i powiedz, że mu pomożesz w nauczeniu się fotografii – taki temat podają internauci.

Szukasz arkusza i odpowiedzi do matury w formule 2015?. Sprawdź: Matura z angielskiego w formule 2015>>

Kiedy kolejne matury 2023? Harmonogram

Maturzystów czeka teraz dwudniowa, weekendowa przerwa. Po niej zmierzą się z ostatnim obowiązkowym egzaminem na poziomie podstawowym – matematyką. Poniżej zamieszczamy szczegółowy harmonogram kolejnych matur:

8 maja 2023 (poniedziałek):

  • godz. 9.00 – matematyka (poziom podstawowy),
  • godz. 14.00 – język hiszpański (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny)

9 maja 2023 (wtorek):

  • godz. 9.00 – język angielski (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny),
  • godz. 14.00 – filozofia (poziom rozszerzony).

10 maja 2023 (środa):

  • godz. 9.00 – wiedza o społeczeństwie (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język niemiecki (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny).

11 maja 2023 (czwartek):

  • godz. 9.00 – biologia (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język rosyjski (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny).

12 maja 2023 (piątek):

  • godz. 9.00 – matematyka (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język francuski (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny).

15 maja 2023 (poniedziałek):

  • godz. 9.00 – chemia (poziom rozszerzony),
  • Godz. 14.00 – historia muzyki (poziom rozszerzony).

16 maja 2023 (wtorek):

  • godz. 9.00 – geografia (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język mniejszości narodowych (poziom podstawowy).

17 maja 2023 (środa):

  • godz. 9.00 – język polski (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język mniejszości narodowych (poziom rozszerzony).

18 maja 2023 (czwartek):

  • godz. 9.00 – historia (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język włoski (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny).

19 maja 2023 (piątek):

  • godz. 9.00 – fizyka (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – historia sztuki (poziom rozszerzony).

22 maja 2023 (poniedziałek):

  • godz. 9.00 – informatyka (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język kaszubski, język łemkowski, język łaciński i kultura antyczna (poziom rozszerzony).
FAQ - matura 2023

Jak będzie wyglądała matura 2023? Czy egzamin ustny jest obowiązkowy? Ile trzeba mieć procent z matury 2023, żeby zdać? Odpowiadamy na pytania o egzamin dojrzałości 2023

Kiedy będzie można poprawić maturę 2023?

Egzaminy poprawkowe dla tych, którym nie powiodło się na maturze 2023, przewidziane są w sierpniu 2023. Do egzaminu poprawkowego może przystąpić ten uczeń, który podszedł do wszystkich zaplanowanych egzaminów z przedmiotów obowiązkowych (w części ustnej i pisemnej), a nie uzyskał minimum punktów tylko z jednego z nich. Absolwent musi pisemnie zgłosić zamiar poprawiania egzaminu w ciągu 7 dni od ogłoszenia wyników matur.

Kiedy będą wyniki matury 2023?

Wyniki matury 2023 poznamy w lipcu 2023 roku.

Czy można wyjść z sali przed zakończeniem egzaminu maturalnego?

Jeśli maturzysta szybko uporał się z zadaniami i zakończył pracę, może opuścić salę. Również ten uczeń, który nie potrafi poradzić sobie z maturalnymi zadaniami, może wyjść z sali wcześniej. Wszystkich obowiązują jednak konkretne zasady: 

  • maturzysta może opuścić salę najwcześniej po godzinie od rozpoczęcia egzaminu, 
  • jeśli do oficjalnego zakończenia egzaminu zostało 15 minut lub mniej, maturzysta zobowiązany jest do pozostania na miejscu do jego końca, 
  • uczeń, który chce opuścić salę, musi zamknąć arkusz i położyć go na brzegu ławki. Wtedy może zgłosić zamiar wyjścia, podnosząc rękę.

Czy podczas matury można wyjść do toalety?

Potrzebę skorzystania z toalety uczeń powinien zgłosić nauczycielowi poprzez podniesienie ręki. 

Samodzielna wyprawa do WC jest niemożliwa - maturzystę do toalety odprowadza jeden z członków komisji egzaminacyjnej. Również w towarzystwie tego samego egzaminatora uczeń wraca z toalety na salę, aby kontynuować egzamin.

Co zabrać ze sobą na maturę 2023?

Przy wejściu na salę egzaminacyjną obowiązują spore obostrzenia w sprawie przedmiotów, jakie można zabrać ze sobą na maturę. Zabroniony jest oczywiście telefon i wszelka elektronika, nie można wnosić maskotek i innych zbędnych przedmiotów.

Są jednak rzeczy, które koniecznie należy wziąć ze sobą na maturę:

  • dowód osobisty lub inny dokument tożsamości
  • długopis z czarnym wkładem lub pióro z czarnym atramentem
  • linijka (pisemny egzamin z matematyki). Uwaga! Wszystkie rysunki uczeń powinien wykonywać długopisem, a nie ołówkiem.

Na niektóre egzaminy można mieć przy sobie prosty kalkulator, lupę czy słownik - warto dokładnie sprawdzić te informacje w Komunikacie dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z 19 sierpnia 2022 roku w sprawie przyborów pomocniczych, z których mogą korzystać zdający na egzaminie ósmoklasisty i egzaminie maturalnym w 2023 roku.

Na salę można wziąć butelkę wody - bez etykiety! Dopuszczalne są chusteczki higieniczne - luzem, bez opakowania. Uczeń może zabrać też zwykły ołówek, aby np. zaznaczać  istotne fragmenty w analizowanym tekście.

Czy matura ustna 2023 jest obowiązkowa? Jak wygląda?

W 2023 roku, po roku przerwy, na maturę wraca obowiązkowy egzamin ustny z języka polskiego i języka obcego.

Język polski, matura ustna - uczniowie będą losować zestaw egzaminacyjny, składający się z dwóch zadań: 

  • Pierwsze zadanie dotyczy lektury obowiązkowej i są to pytania jawne. 
  • Drugie zadanie dotyczy innych tekstów kultury (literackich, ikonicznych lub językowych).  

Maturzysta będzie miał kwadrans na przygotowanie odpowiedzi. Po tym czasie wygłasza monologową wypowiedź (10 minut), a przez kolejne 5 minut odpowiada na pytania egzaminatorów.

Język obcy, matura ustna - egzamin odbywa się w formie 15-minutowej rozmowy. Zdający otrzymuje 3 zadania. Są to:

  • rozmowa z odgrywaniem roli, 
  • opis ilustracji i odpowiedzi na trzy pytania, 
  • wypowiedź na podstawie materiału stymulującego i odpowiedzi na dwa pytania.

Ile trwa pisemna matura 2023?

Ile trwają poszczególne egzaminy pisemne na maturze 2023?

  • Pisemny egzamin maturalny z języka polskiego na poziomie podstawowym trwać będzie 240 minut, a na poziomie rozszerzonym 210 minut (obecnie egzaminy te trwają 170 i 180 minut).
  • Pisemny egzamin z matematyki (zarówno na poziomie podstawowym, jak i rozszerzonym) trwać będzie 180 minut.
  • Czas egzaminów pisemnych z języka obcego nowożytnego pozostaje bez zmian: na poziomie podstawowym - 120 minut, na poziom rozszerzonym - 150 minut, na poziomie dwujęzycznym - 180 minut.
  • Na egzaminy pisemne z biologii, chemii, filozofii, fizyki, geografii, historii, historii muzyki, historii sztuki, języka łacińskiego i kultury antycznej oraz z wiedzy o społeczeństwie – maturzysta będzie miał jak do tej pory 180 minut.

Ile trzeba mieć procent z matury 2023, żeby zdać?

Aby zdać maturę w formie obowiązującej od 2023 roku, trzeba uzyskać 30 procent punktów możliwych do zdobycia z przedmiotów obowiązkowych. 

W 2023 roku zdający maturę nie mają ustalonego minimalnego limitu punktów z przedmiotu dodatkowego, który będą zdawać na poziomie rozszerzonym. W praktyce oznacza to, że maturzyści muszą tylko do tego egzaminu podejść. Ta sytuacja zmieni się już dla maturzystów w 2024 roku, kiedy to ustalony będzie już minimalny próg procentowy.

Czy matura 2023 będzie trudniejsza?

Dyskusje nad poziomem trudności egzaminu maturalnego 2023 trwały długo. Wiadomo jednak, że nie będzie on tak trudny jak początkowo planowano. Wymagania będą nieco wyższe niż podczas matury 2022 - przyznają to zgodnie minister edukacji i szef Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Po roku przerwy wraca między innymi obowiązkowa ustna matura z języka polskiego i języka obcego.

Dokładne wytyczne odnośnie egzaminu dojrzałości można znaleźć na stronie CKE.

Kiedy jest matura 2023?

Oto pełny harmonogram matur 2023, opublikowany przez CKE:

4 maja 2023 (czwartek):

  • godz. 9.00 – język polski (poziom podstawowy),

5 maja 2023 (piątek):

  • godz. 9.00 – język angielski (poziom podstawowy),
  • godz. 14.00 – język francuski, język hiszpański, język rosyjski, język włoski, język niemiecki (poziom podstawowy).

8 maja 2023 (poniedziałek):

  • godz. 9.00 – matematyka (poziom podstawowy),
  • godz. 14.00 – język hiszpański (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny)

9 maja 2023 (wtorek):

  • godz. 9.00 – język angielski (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny),
  • godz. 14.00 – filozofia (poziom rozszerzony).

10 maja 2023 (środa):

  • godz. 9.00 – wiedza o społeczeństwie (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język niemiecki (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny).

11 maja 2023 (czwartek):

  • godz. 9.00 – biologia (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język rosyjski (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny).

12 maja 2023 (piątek):

  • godz. 9.00 – matematyka (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język francuski (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny).

15 maja 2023 (poniedziałek):

  • godz. 9.00 – chemia (poziom rozszerzony),
  • Godz. 14.00 – historia muzyki (poziom rozszerzony).

16 maja 2023 (wtorek):

  • godz. 9.00 – geografia (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język mniejszości narodowych (poziom podstawowy).

17 maja 2023 (środa):

  • godz. 9.00 – język polski (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język mniejszości narodowych (poziom rozszerzony).

18 maja 2023 (czwartek):

  • godz. 9.00 – historia (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język włoski (poziom rozszerzony; poziom dwujęzyczny).

19 maja 2023 (piątek):

  • godz. 9.00 – fizyka (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – historia sztuki (poziom rozszerzony).

22 maja 2023 (poniedziałek):

  • godz. 9.00 – informatyka (poziom rozszerzony),
  • godz. 14.00 – język kaszubski, język łemkowski, język łaciński i kultura antyczna (poziom rozszerzony).

Do kiedy trzeba wybrać przedmiot na poziomie rozszerzonym?

Do 7 lutego 2023 roku należy złożyć ostateczną deklarację o przystąpienie do egzaminu i wyborze przedmiotu na poziomie rozszerzonym. Wstępne deklaracje maturzyści składali do końca września 2022.

Kto będzie zdawał maturę 2023?

Do matury w nowe formule 2023  przystępować będą:

  • Absolwenci 4-letniego liceum ogólnokształcącego (po 8-letniej szkole podstawowej),
  • Absolwenci ponadpodstawowej szkoły średniej (sprzed 2005 roku),
  • Osoby, które ukończyły szkołę średnią za granicą (bez uprawnień na studia).

Jak będzie wyglądała matura w 2023?

Według nowej formuły maturzyści w 2023 roku muszą obowiązkowo przystąpić do egzaminów pisemnych: z języka polskiego, języka obcego nowożytnego i matematyki, a także do jednego egzaminu pisemnego z przedmiotu do wyboru.

Obowiązkowe będą również egzaminy ustne z języka polskiego oraz języka obcego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mr.X
dziwne jedynie, ze Polacy w Anglii znaja jedynie 1 slowo po Angielsku: "ku(r)wa".
Wróć na strefaedukacji.pl Strefa Edukacji