Kawa zbożowa, parówki i zupa mleczna z kożuchem. Co jedzono w przedszkolu? Wspominamy smaki dzieciństwa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dzieci w przedszkolu podczas posiłku. Zdjęcie wykonano w 1974 roku w Warszawie. W naszej galerii możecie zobaczyć posiłki gotowane dzieciom przez przedszkolne kucharki.
Dzieci w przedszkolu podczas posiłku. Zdjęcie wykonano w 1974 roku w Warszawie. W naszej galerii możecie zobaczyć posiłki gotowane dzieciom przez przedszkolne kucharki. Afa Pixx/Irena Komar/archiwum PAP
Śniadanie, obiad i podwieczorek to trzy główne posiłki podawane w przedszkolach. Miały być różnorodne, zdrowe i dostarczać wszystkich składników odżywczych potrzebnych do wzrostu dzieci. Przedstawiamy posiłki wspominane przez osoby, których dzieciństwo przypadało na koniec lat 80. i początek lat 90. XX wieku. Oto posiłki serwowane dzieciom przez przedszkolne kucharki.

W skrócie

W kalendarzu świąt nietypowych 20 września przypada Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka. Z tej okazji wspominamy jedzenie podawane w przedszkolu. Wśród nich wymieniamy te, które po dziś dzień cieszą się popularnością i można je spotkać w stołówkowym jadłospisie.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię przykładowego jedzenia podawanego w przedszkolu

Jedzenie w przedszkolu jak dawniej

W latach 80. i 90. XX wieku dzieci w przedszkolach miały zapewnione przynajmniej trzy posiłki. Wśród nich było śniadanie, dwudaniowy obiad i podwieczorek. Śniadanie w przedszkolu najczęściej wspomina się jako zestaw kanapek z wędliną, serem żółtym, parówkami i kawą zbożową. Na obiad przykładowo podawano zupę ogórkową, a na drugie kotlety mielone, ziemniaki z koperkiem i surówkę z marchewki i jabłka lub marchewkę z groszkiem. Najczęściej w piątki na danie obiadowe podawano paluszki rybne z surówką z kapusty kiszonej albo porcję smażonej ryby w panierce.

W naszej galerii możecie zobaczyć przykładowe dania znane z przedszkolnych stołówek

Pan Michał z Lublina, którego czasy przedszkolne przypadają na połowę lat 90. XX, wspomina, że na deser podawano kompot z galaretki, albo cynamonowe drożdżówki z jabłkami. Przy tym zaznacza, ze najbardziej pamięta czasy „zerówki”.

Przypominam sobie, że podwieczorek nie zawsze był na słodko. Czasami była to kanapka z paprykarzem albo z pasztetem i plastrami ogórka. Jako słodki deser jedliśmy też budyń z sokiem owocowym albo grysik - wspomina.

Przedszkolne kucharki na podwieczorek przygotowywały owoce i herbatę lub ciasto drożdżowe z kruszonką i kakao. W ramach deseru podawano także ryż z jabłkami i kisiel ze startym jabłkiem i biszkoptem. Prawdziwym rarytasem była zupa owocowa z makaronem np.: jabłczanka lub zupa wiśniowa.

Co obecnie jedzą w przedszkolach?

Współcześnie posiłki przedszkolne regulowane są przez przepisy prawne dotyczące żywienia zbiorowego w placówkach szkolnych i przedszkolnych zamieszczonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku. Jakość jedzenia w przedszkolach sprawdzają Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, w których obrębie znajduje się przedszkole. Dzięki temu można mieć pewność, że dzieci dostaną odpowiednie dania pod względem wartości odżywczych. Wśród zaleceń dietetycznych jadłospisu dzieci znajdują się między innymi:

  • Podawanie większej ilości owoców i warzyw w postaci surówek, sałatek lub w całości w każdym posiłku.
  • Zwiększenie ilości pełnoziarnistych produktów zbożowych, z wyłączeniem produktów głęboko mrożonych,
  • Wskazanie, aby co najmniej raz w tygodniu była podawana ryba,
  • Napoje przygotowywane na miejscu mają zawierać nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;
  • Podawanie mleka i napojów roślinnych zastępujących mleko.

W rozporządzeniu podkreśla się, że składniki posiłków mają być naturalne, bez konserwantów i przygotowane bez koncentratów spożywczych, z wyłączeniem pozyskiwanych z naturalnych składników.

Źródło:

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154 z dnia 2016.08.01)
Dzieci w przedszkolu podczas posiłku. Zdjęcie wykonano w 1974 roku w Warszawie. W naszej galerii możecie zobaczyć posiłki gotowane dzieciom przez przedszkolne kucharki.

Kawa zbożowa, parówki i zupa mleczna z kożuchem. Co jedzono ...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kawa zbożowa, parówki i zupa mleczna z kożuchem. Co jedzono w przedszkolu? Wspominamy smaki dzieciństwa - Strona Kuchni

Wróć na strefaedukacji.pl Strefa Edukacji